Tidigare ordförandeord på Omega30 Klubben

 

Här kan du läsa tidigare publicerade ord från Omega30-klubbens ordförande - Rikard Bensryd

 


Ohoj Omegavänner!

Tiden går och 2005 lämnar oss bakom i horisonten, året då klubben verkligen blev en klubb. På flera sätt så har tiden sen dess inte varit så nyskapande som den före. Då jobbade vi febrilt med att att bygga upp en medlemsbas och skapa vår sida på internet. Nu fyller vi fortfarande på med medlemar men intensiteten har avtagit väsentligt, liksom aktivitetetn på sidan/ forumet. Glädjande är att intresset är stort även bland ickesvenska seglare och att andelen nu är så stor som 20%. Däremot så har användandet av medlemsforumet inte riktigt nått upp till våra förväntingar. Kanske beror det på inloggningsförfarandet eller andra "tröskel"-skapande hinder på sidan. Om så är fallet låt oss få dina synpunkter till oss så att sidan kan anpassas och verkligen bli till den nytta och glädje vi vill och önskar. Potentialeln är stor, så maila oss gärna!

Jag vill passa på och påminna och upplysa er om att vi gärna ser att några av er blir engagerade inom styrelsen. Vi söker i synnerhet efter någon som vill ta hand om vår hemsida, en för oss mycket viktig uppgift.
I början av december höll styrelsen möte och satte då ett datum för kommande årmöte. Det hålles i samband med "Allt för sjön" på Stockholmsmässan lördagen den 11 mars. Ni är alla välkomna och separat kallelse kommer att dyka upp. Vi ser gärna att ni "motionerar" och tar detta tillfälle i akt för att få upp era frågor på bordet.

Nu närmar sig de åröliga båtmässornamässor och fortare än vi anar så är våren här med allt bestyr. Då hörs vi och se vi.

Till sist önskas ni alla, från oss alla, en riktigt God Fortsättning på det nya året!

Rikard
2006-01-01

 

A word from the chairman in June 2005

Hello Omega 30 fans!

Spring has turned in to summer and by that we can hopefully leave all hard work behind and look forward to a fantastic sailing season. For many this is synonymous to just using the “lazy sheets” and take it all in, while others find an extra amusement in competing now and then.

For you who are competing: We sincerely hope your results are fed back to Anders, who keeps track on the Omega30-Championship. The Rules are to be found in the member pages; as well as everything else you need to know (in the future at least). The progress is fully in your hands. So, dear members, keep the pages alive by being active! This is where you can order your club burgee and in our member forum you can connect with other fellow members, among other things.

By fall we will know who is our first champion and, in addition, there are hopefully some (Omega30-)stories to read, signed by you. But, before so, a fabulous vacation!

My self and the entire board wishes you all luck with your summer activities!

Rikard
Ordförandeord Juni 2005 (english version)

Hej Omega30-vänner!

Vår har blivit sommar och med den lägger vi förhoppningsvis hårt arbete bakom oss och ser så fram emot en härlig seglingssäsong. För många handlar det om att rulla ut ”slöfocken” och njuta i fulla drag medan andra kryddar lite extra med en och annan tävling.

För er som tävlar hoppas vi att ni rapporterar in era resultat till Anders som ju håller i Omega30-mästerskapet. Reglerna finner ni på medlemssidorna, som ju också håller information om allt annat som ni vill veta; Antingen nu eller i framtiden. Här hänger det på er medlemmar att hålla sidorna levande! Här kan ni också beställa standertar och knyta nya kontakter med likasinnade via vårt medlemsforum.

En bit in på höstkanten vet vi vem som tagit hem förstapriset i mästerskapet, kanske kan vi då också slå oss ner för att läsa en och annan (Omega30-)seglingberättelse. Men före det, en härlig semester!

Jag med hela styrelsen önskar er all lycka med planerna i sommar!

Rikard

Klubbinformation 2005-04-06

Ordförandeord i april 2005

Grattis Omega 30-vänner!!

Nu är vi en stadsfäst förening med valda ledamöter och antagna stadgar.

Vi har också beslutat oss för att använda det nya utförandet på segelmärket. Mer information här om finns i forumet.

Vi har också glädjen att vara i vänskapförbund med Novaförbundet. Vi hoppas att det skall ge oss utbyte i form av samordnade arrangemang, en extra krydda ute på kappseglingsbanan och fler kamrater i hamn att prata båt och båtliv med.

I vårt medlemsforum har Henn skapat ett utrymme för er som vill ta chansen till socialt utbyte eller rent av ett båtbyte över en vecka eller så. En möjlighet att byta kust utan att lägga veckor på "transporter".

Anders har vaskat fram en regel för "Omega_30-mästare" som skall koras efter avslutad säsong. Här har vi kikat på Novaförbundets regler och sedan lagt till poäng för "24-timmars". Meddela dina resultat löpande till Anders och följ medaljstriden i forumet.

Är du intresserad av bli vår nästa webmaster? Kolla med Ingvar för mera information.

Ja, nu det är bara att ge sig ut i vårsolen och rusta för den kommande säsongen.

Om du har idéer, frågor eller möjligen svar som rör båtvård, teknik m.m. kan du med fördel utnyttja vårt medlemsforum.

 

Med solsken i blick,

Rikard

 

Klubbinformation 2005-01-27

Ordförandeord, Januari 2005

God fortsättning på det nya året!

Ett år som för styrelsens del börjar med att arrangera klubbens första årsmöte. Det går av stapeln den 12:e mars i samband med båtmässan i Älvjö(Stockholm).

Jag hoppas naturligtvis att det är många av er som tar chansen att delta då klubbens stadgar skall fastställas, styrelse väljas och många andra frågor debatteras. Bland dessa finns en väsentlig sådan som rör huruvida vi skall skapa ett klassförbund eller inte. 

Läs mera på den separata kallelse som vi lägger ut på hemsidan senast 3 veckor före mötet. Förhoppningsvis har vi också glädjen och äran att hälsa en mycket prominent gäst välkommen. Den nyfikne får veta vem så snart hon tagit del av kallelsen…

…och glöm inte att just du är viktig för klubben som behöver både medlemmar och funktionärer för att fungera. Hör av dig om du är intresserad att ta tag i något ämne eller aktivitet.

Vi syns och hörs,

Rikard

 


Klubbinformation 2004-11-21

Ordförandeord novmber 2004

Nu har det hänt! Att vi i styrelsen träffats på riktigt och haft vårt första protokollförda möte. Det gick av stapeln lördagen den 20 november 2004 hemma hos Ingvar i Kungsängen norr om Stockholm. Det blev naturligtvis en massa båtsnack och mycket kretsade förståss kring klubben och dess framtid. Kanske viktigast är att vi har för avsikt att hålla ett årsmöte i samband med båtmässan i Älvsjö i mars månad. För att det skall bli ett bra möte vill vi att ni alla tar chansen att vara där, läser vårt senaste protokoll samt kallelsen som kommer ut på sidorna ca 3 veckor före. Vi välkomnar också en medlemsdebatt i våra forum eller per mail om så önskas.

På registreringsfronten har det inte slutat komma anmälningar men tempot har mattats en hel del jämfört med i våras. Vi är nu sammantaget 86 båtar med ägare som bildar klubbens medlemsbas.

Antagligen är det inte många som har båten kvar i sjön och tur är väl det med en sådan vinter vi har. Det är tid och tillfälle att drömma om nästa säsongs äventyr och önska att tomten kommer med dyra paket. Om inte så börjar det bli hög tid att planera inför årets julrea i båtbutikerna. Vi skall ju i juletider inte glömma sommarens trotjänare som kan behöva ett och annat inför våren 2005.


Med önskningar om en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!
Rikard Bensryd

 

Klubbinformation 2004-09-05

Ordförandeord i September

Tiden går fort när man har roligt brukar det heta och för var år som går inser man hur riktigt det är. Knappt har man packat in familjen i båten förrän man en tidig höstdag funderar på att beställa tid för upptagning. Där emellan har ju en hel del hänt förståss, om man tänker efter. Mestadels glada minnen fastän tiden i plurret varit minimal denna svala sommar. En tid många av oss ägnat åt att skörda frukterna av vad våra Omega 30:or erbjuder. Nu när höstrusket sakta närmar sig och livet återgår till vardagen är det också dags att ägna lite tid åt att utveckla Omega30-klubben ytterligare.

Tio nya medlemsregistreringar har kommit oss tillhanda sedan vecka 27 vilket för oss till totalt 76 hugade medlemmar. Det har gett oss en bra underlag för båtstatistiken som ger vid hand att våra ögonstenar har ett brett spann avseende standard och utrustning. Utnyttja medlemssidorna flitigt för att både ge och ta båtspecifik information. Det är här som vårt samlade kunnande skall frodas och vårdas. På hemsidan kommer en publik annonssida att uppföras samt allt broschyrmaterialet flyttas dit. Intresset för Omega 30 är högt bland de som söker en ny båt, vi får ofta frågor så det blir ju en bra informationskälla att sätta tänderna i.

Antalet unika web-besökare har vi tappat räkningen på sedan räknaren fått fnatt men jag uppskattar att vi är uppe i fem tusen nu, inte så pjåkigt.

Henn väntar som bäst på att vimplarna skall dimpa ner från leverantör för sedan skickas hem till er som beställt. Kanske hinner vi sätta den under spridaren en gång före vinterupptagningen.

Stadgar är något som legat och draggat ett tag och som ligger högt på dagordningen liksom att få till ett fysiskt styrelsemöte innan årets slut. Det blir ett viktigt tillfälla att fastställa dessa samt att målsätta och planera för det kommande året. Alla ni som känner för en eller annan klubbfråga, hör av er till oss så vi gemensamt kan adressera dessa.

Med detta vill jag önska er en givande sensäsong och uppmuntra er att vässa pennan för att plita ner ett par rader om sommaren som gått eller berikande nyttig fakta. Låt oss växa!

Hälsningar Rikard
301 Manna
SB9349

 

Klubbinformation 2004-06-21

Ordförandeord i Juni

Hej!

Får jag ogenerat börja med att berömma oss själva som faktiskt åstadkommit mycket på relativt kort tid:

  • Hemsidan är numera etablerad och mycket uppskattad. Antalet besökare ökar stadigt och den hålls i fin trim av Ingvars trygga tangentslag.
  • Medlemsantalet är fortfarande stigande och vi har passerat sextio registreringar. Tyngdpunkten ligger till antal på svenskar men Danmark, Finland och Norge är också representerade. Klubben är öppen för alla som har intresset och taket på ca 300 är vi inte när än på ett tag, så passa på och gör reklam för oss på din semester.
  • Henn jobbar som bäst på att få fram en klubb-standert men det är nog på ”håret” om den kommer att pryda hugades båtar till sommaren. Vi får vänta och se. 
  • På tekniksidan har styrelsen förstärkts genom Alexander Barnard som håller teknikfrågorna högt. Visst stöd och hjälp kommer från oss andra också då omfånget är stort.

Klubbens syfte har också kommit på pränt den senaste tiden, så de stora bitarna har i mångt och mycket fallit på plats. Framöver gäller det att vidareutveckla och underhålla vad vi har. Därmed inte sagt att klubben och hemsidan kan byggas ut, alla idéer och förslag välkomnas.
Som självutnämnd ordförande och kassör tillika vill jag gärna träffa övriga styrelsen och medlemmar när helst tillfälle ges. Det är min ambition att styrelsen skall komma tillsammans före årets slut, vi har faktiskt aldrig träffats. Tänk vad dagens informationsteknologi kan föra oss långt ändå.
Oavsett styrelsens engagemang är det ändå ni medlemmar som betyder mest. Utan ert intresse och deltagande faller sig resten platt. Utnyttja de möjligheter som klubbformen erbjuder av demokrati och var aktiva i våra forum. Varför inte skicka in en berättelse, tips om hamnar och segelvägar, resultat i tävlingar och gärna bilder. Här är det ni som sätter gränsen…
I sviterna av min första vätternrunda får jag konstatera att sjön är väl så vacker från cykel men den smakar bäst från första parkett, i min båt. Liksom många av er ser jag fram emot midsommar i Omegan och några veckors semester på havet. Det innebär också ett ”betryggande” avstånd från cyber-rymden och att aktivitetsnivån på sidan kommer att sjunka en tid. 

Kanske vi syns och glöm inte att hälsa lite extra när ni möter en Omega30 i sommar, det är en kompis!

Trevlig sommar!

 

Klubbinformation 2004-05-17
(detta ordförandeord publicerades inte på hemsidan under Maj månad pga tidsbrist men vi vill ändå inte avhålla er från vad Rikard skrev då. Med förhoppning om förbättring i fortsättningen - hälsningar Ingvar, Webmaster)

Skepp och hoj!
Nu är det full rulle ute i hamnarna. Själv har jag precis sjösatt och faktisk redan njutit årets första seglats. Att det är vårrustningtider märks nog också på att vi har tappat lite fart med uppdateringar och svar på e-post. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Det är dock inte utan stolthet som jag noterar att frekvensen på inkommande registreringar är stabil och att vi nu är uppe i dryga femtio medlemsregistreringar. Att antalet unika besökare på hemsidan passerat 3600 nyfikna sänker heller inte humöret.

På styrelsesidan har vi nu blivit 4 tappra genom nyförvärvet Alexander Barnard som kommer att ansvara för att vi får struktur och kontinuitet med all information och data som rör båtens "hårdvara". Välkommen Alexander!

Klubbens syfte har ju varit på tapeten ett tag och vi har funnit en formulering som vi tror skall fungera bra I nuet men också för framtida arbete:

Omega30-klubben är en ideell förening vars syfte är att samla och sprida kunskap om-, skapa intresse för- och verka för gemensamhet I allt som har att göra med segelbåtar av typen Omega 30. Klubben är öppen för alla och verkar I huvudsak via sin självklara samlingspunkt på Internet.

Nästa steg för styrelsen blir nu att formulera några enkla stadgar samt att jaga fatt på hugade som är villiga att jobba med båtarnas trim. Vi undersöker också, genom Henn hur en standert kan komma att se ut samt möjliga leverantörer. En majoritet har visat intresse för en standert i samband med registreringen. Mer information kommer efterhand på sidan, så håll god utkik.

Vi har vind i seglen, häng med!

Rikard Bensryd

 

Klubbinformation 2004-04-13

Ordförandeord i solens tecken
Inte kan man klaga på vårsolen hittills i år. Påsken har säkert ni, precis som jag ägnat åt att äta ägg, jaga häxor och putsa på Omegan. Att man också fått lite solbränna och en god kopp kaffe i lä gör jobbet än mödan värd. Men vi styrelseaktiva stoppar inte där, utan putsar vidare på hemsidan, medlemsregistreringar samt annat smått och gott som vi hoppas att ni kommer bli nöjda med.

På registrering-fronten är vi i skrivande stund uppe i 33 anmälda, varav 5 ligger i ”inkorgen”. Hittills har vi en kvinna och fyra från andra länder bland registreringarna vilket är glädjande då det skapar bredd i klubben. Vi ser det också som ett kvitto på att formatet och aktiviteten på hemsidan är i rätt riktning. I detta avseende är ju dryga 2100 unika besökare sedan starten i år också något att glädjas åt. Idel solsken!

Vi (vår webbmaster Ingvar) jobbar just nu som bäst med (sin Omega…) att uppdatera medlemssidorna med båtstatisktik, forum m.m. När han är klar och efter hand som ni blivit medlemmar och fått access behöver vi ert engagemang för att fylla klubbens sidor med allt som hör Omega 30 till. Vi behöver dessutom hjälp med att driva och strukturera ett par kärnområden, nämligen:

* Båten som ”hårdvara” (statiskt)

Vi vill att någon strukturerar alla tips som kommer in via forumen till något mera överskådligt och lättläst. När strukturen sedan finns behöver denna naturligtvis underhållas för att vara up to date. Här bör man också beakta att vi har två typer av båtar.

* Båtens trim och teknik (dynamisk)
Samma sak här som ovan beskrivet fast att vi då pratar om båtens framförande. Vem vet, kanske vi kan ”avla” fram en riktig hingst till Omgea30 den här vägen. Här har vi troligen inte så mycket variation mellan typerna att ta hänsyn till men en hel del i segelgarderob istället. Det har redan visat sig att våra båtar seglas med allt; Självslående fock, genua 3, genua 1, reacher, storm-/ hårdvindsfock, spinnaker och gennaker. Uppdraget saknar verkligen inte spänst.

Det är lite väl tyst om klubben syfte, inte ett så mycket som en rad har kommit in ännu . Skall det tolkas som om att vad som redan skrivits, visats och / eller antytts är tillräckligt? Vi avvaktar någon tid till innan en formulering fastställs i det fall att ni har något på hjärtat fast ännu inte satt det på pränt. Låt oss säga att vi håller frågan öppen till och med april månads utgång.

I samband med inbetalning av avgiften har det blivit lite strul då vissa banker (t.ex. Föreningssparbanken) inte tillåter textmeddelande vid överföring via Internet. Så, vi får ändra rutinen här något och be er att själva bekräfta inbetalningen genom ett mail till rikard.bensryd@swipnet.se i dessa fall. Inte bara solsken här men vi kämpar vidare tills allt kommit i sin ordning, haf tålamod!

Inför stundande sjösättning och drömmar om en fin sommar kan det ju vara läge att dela med sig av ivern och tips om fina strandhugg. Kanske kan ni bli flera Omegor en dag och många bekantskaper erfarenheter rikare. Dessutom har ni ju sen en potentiell höjdare till insändare på lut.

Hur som helst önskar jag er alla en solig vår och en lyckad sjösättning. Själv lägger jag den i spat den 3 maj om allt löper på som planerat.

På återhörande i Maj
Rikard Bensryd

 


Klubbinformation 2004-03-07

Hej!

Det är roligt att så många av er är intresserade av klubben och inte minst ni som kan tänka er ett aktivt deltagande. Flera av er har nu fått vänta ett tag på svar och vi ber om tålamod. Ingen är bortglömd men vi har hittills saknat ett upplägg som medger att uppgifter på ett tydligt sätt kan delas ut. Jag återkommer med förslag längre ner i brevet men först vill jag ge alla en bild av vad som hänt så här långt:

Det började med att Henn och efter hand Ingvar uppmärksammade min fråga på forum för Omga30 i Sailguide om intresse att starta en klubb. Det visade sig snabbt att Henn var den som tog tag i informationsdelen och rollen som kontaktman. På så vis kom det ett upprop i tidningen Segling m.m. Ingvar var ett skänk från ovan med sina kunskaper om hemsidor och tidigare erfarenhet av liknande uppdrag för Albin 78 – klubben. Ingvar har sedan registrerat vår domän och byggt upp hemsidan. Ett ganska digert arbete som tagit oss dit vi står idag. Med det bakom oss har vi passerat det inledande entreprenörs-skedet och behöver nu finna ett mer långsiktigt/ uthålligt arbetssätt som tar tillvara medlemmarnas intressen.

Det vi kikar på nu är i princip tre frågor:

1) Att registrera medlemmar

2) Att finansiera driftskostnaderna för hemsidan

3) Att bygga en teknisk erfarenhetsbank om våra båtar

Utöver dessa behöver vi ju också

4) Överenskomma om klubbens övergripande syfte (att få det på pränt)

5) Finna och etablera de utskott som hanterar diverse aktiviteter som klubben behöver

Tänkbara utskott är:

a) Tekniskt (hårdvara)
b) Trim (handhavande)
c) Aktiviteter (träffar m.m.)
d) Tävling
(c) & (d) leder till geografiskt skilda områden vilket i sin tur kommer ett att ge oss ett regionalt djup i klubben efter hand.

Jag vill få era tips och synpunkter på ovanstående samt om ni som vill vara aktiva finner något av detta intressant att hålla samman.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till Henn och Ingvar för fina insatser så här långt.

Hälsningar

Rikard Bensryd


Återgå...