Berättelser av Omega-seglare

Här ser du ett axplock på insänt matrial från Omega-seglare..

Fler seglarhistorier finner du på våra medlemssidor.

 

Östersjömaran 2002 - Den stora utmaningen

Insänt och författat av Anders Ekholm

En båt, två seglare - och 600 sjömil. Ibland kallas Östersjömaran för Skandinaviens tuffaste havskappsegling. Start och mål i Oxelösund med bortre rundningsmärke Bornholm. Mer information finns på www.ostersjomaran.nu

Omegan berättar om Östersjömaran 2002

 Startade söndag morgon i soligt väder 2-3m/s. Tyvärr kryss mot Klintehamn 80 nm. Gjorde en bra start i lä och kom iväg bland de främsta. Tittade upp mot lovart och fick se Granhill 34: an Dann-Hilda och Linjett 32:an Fresia som också hade startat bra. Vi kryssade ut mot havet och ledningen växlade mellan oss. Vi försökte att hela tiden ligga i mitten utan att chansa på en kant. Vinden stod sig stadigt under dagen men ökade tyvärr inte, vilket skulle gynna senare startgrupper som startade på kvällen och morgonen därpå. På kvällen så mojnade vinden och vi fick trimma för att röra oss. Vi hade Dann-Hilda i lä framför oss och Fresia i lä bakom oss. När mörkret inföll så vred vinden och vi slog, vi såg att Dann-Hilda fortsatte för babord. Vi visste inte om vi skulle våga lämna konkurrenterna men vi försökte hela tiden att segla mot märket. Vi fortsatte för styrbord mot Gotland och efter 1 timme vred vinden tillbaka, vi slog och det kändes perfekt, vi måste ha gjort ett klipp tyckte vi. Vi fortsatte att slå på de skiften under natten. På morgonen när det ljusnade fick vi se ett segel i horisonten. Vi blev nästan knäckta, det måste vara Dann-Hilda. Hur kunde de vara före? De måste ha fått någon annan vind under natten. Vinden mojnade och dog helt. Vi såg seglet föröver försvinna i horisonten, det kändes inte bra. Nya segel kom upp bakifrån, till vår lättnad så var det Dann-Hilda med sällskap av några J80. Det var alltså en J80 som vi hade sätt framför oss, skönt! Vinden kom inte förrän Dann-Hilda kom ifatt. Vi får sjöbris, sätter spinnakern och har sedan sällskap till Klintehamn. Vi rundade Klintehamn måndag kl 13.04 några båtlängder efter Dann-Hilda. Fresia och övriga i vår klass ser vi inte.

Nästa märke Bornholm, Dann-Hilda och J80:orna skotade in efter Klintehamn och seglade mot Öland. Vi bedömde det som sjöbrisen vid Gotland kommer att dö ut och sedan kommer den ostliga vinden tillbaka. Vi satsade på att gå fort söderut för att sedan få lovart mot de övriga. Vinden dog mot kvällen och den ostliga vinden kom. Vi fick den först och kunde se att vi drog ifrån, vi satte sedan spinnaker och gick fort mot Ölands södra. Vi försökte sova på däck för att vara redo om vi skulle broacha, det pressade på bra. På morgonen när vi såg Ölands södra dök flera J80 båtar upp utmed Öland. Vi måste ha gjort en bra natt för de går betydligt fortare än oss, vinden började vrida, samtidigt kom regnet. Vi fick riva spinnakern och upp med genuan, vinden ökade, snabbt byte igen till focken. Nu var man sjöblöt i svett tisdag morgon kl 6.00. Vi såg Långe Jan i ett dis. Vi började kryssa mot Bornholm, efter en stund slog vi över till styrbord, fick se en större båt i lä. Vilken kan det vara, måste vara första båt från senare startgrupp (Det var Gambler 38: an Illusion) som har tagit in 9 timmar på oss, de har förmodligen inte kryssat till Gotland, där rök totalplaceringen. Vi kör i 1-1 ½ timmes skift mot Bornholm och vinden ökar. Det börjar gå sjö, det är svårt att sova men man vilar i alla fall. Båten dunsar ibland i vågorna så det smäller i båten, men äntligen har vi vind så det räcker! Det dyker upp fler båtar från den senare startgruppen. Vi ser att det är XLNC (Facil 355XO) som närmar sig bakifrån, vi undrar hur vi går mot våra konkurrenter Dann-Hilda och Fresia. Linjetten kryssar nog bra i denna vind? Vinden mojnar framåt kvällen när vi ser Bornholm föröver. Vi rundar kl 01.20 onsdag natt. Vi får höra av Stockholm radio att vi rundat som båt nr 2? Men vi tror att några av dem som rundat inte har rapporterat ännu, vi vet ju att Illusion har rundat före XLNC, vi är i alla fall glada över att vi får släcka på skoten. 

Vi går fort utmed Bornholm och sätter spinnaker vid Rönne. Vinden ökar och vi får en härlig segling mot Hanö. Vi surfar i 10 knop, men vår GPS visar 11 knop ibland, förmodligen dämpningen i loggen. Seglar jämt med XLNC och är riktigt nöjda, ingen mer kommer ifatt. Vi rundar Hanö vid onsdag lunch och halvindar mot Utlängan, två Diva 35:or passerar oss. Vi ringer hem för att höra hur vi ligger till mot våra konkurrenter vid Bornholm. Anneli kollar på Internet och vi får besked om att vi leder med 3 tim mot Dann-Hilda och 5 tim före Fresia. När vi rundar Utlängan är frågan Kalmarsund eller utanför, vi väger för och emot och enas om Kalmarsund. Vi ser att J80:orna och Diva 35:orna kör utanför, gör vi fel? Kommer våra konkurrenter att surfa om oss utanför? Det blir en orolig natt upp genom Kalmarsund, men får besked hemifrån på morgonen att våra konkurrenter har också valt Kalmarsund.

Nu gäller det bara att klara av spurten upp till Landsort, vindarna växlar hela tiden i regnskurarna som drar fram. Vi skiftar mellan genua och spinnaker några gånger. En stor båt dyker upp bakom oss, den går fort och vi ser att den har kevlarsegel, kan det vara en VO 60? Det visar sig vara X119 som går som tåget. De har seglat in ett dygn på oss. Vi får sota för vårt vindfattiga första dygn. Vinden mojnar upp mot Landsort och vi blir oroliga, ska konkurrenterna komma bakifrån. Vinden fyller i igen från nordväst, vi håller precis upp Landsort, vi rundar tillsammans med J80: orna och Diva 35: orna, vi måste ha gått bra under dagen fast vi tycker det har varit struligt.

I rundningen ökar vinden så det börjar tjuta i allt. Vi hinner få ner genuan i mörkret och byter till focken, vinden piskar och sjön sköljer flera gånger över oss, det kom väldigt plötsligt, undra hur de andra har det? Vi ser en J80 framför oss på väg mot Gustav Dalen. Vi håller upp mot Hävringe, En stor båt passerar oss i lovart, kanske IMX-38:an, vi ser dataskärmen inne i ruffen, en del har det bra tänker jag när jag läser sjökortet med ficklampa i handen medan det regnar, men J80:orna har det nog värre. Vi får falla av på slutet för att gå mot Gustav Dalen. Hoppas det hinner ljusna innan vi kommer fram annars blir det svårnavigerat, vi har nog med att segla i denna vind, över 15m/s är vi överens om. Den stora båten drar rakt in till Oxelösund, har de brutit? Fortsätter att stånga oss mot vinden och går i mål kl 05.17 fredag morgon,. Trötta och lyckliga efter att ha genomfört vår första Östersjömara och att vi lyckades bärga klassegern.

Fick sedan höra att Gustav Dalen hade strukits som rundningsmärke vilket hade informerats under dagen när man hade rapporterat sin position. Vi var tydligen några som inte hade fått det beskedet, nu gjorde det inget för vår del, vi fick samma resultat i alla fall men tappade en hel del tid.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det har varit roligt att genomföra en sådan här segling, vi fick känna på alla väder, lätta vindar i början och med en avslutning i kuling och mörker.För er som är sugna kan vi bara rekommendera att vara med.

Av 51 startande bröt 14 st av olika orsaker, 1 båt tappade masten i kulingen.

Anders Ekholm Omega 30 - Omegan.